22.06.2021

#30LatDlaRegionu – Hotel ANTONI z Tomaszowa Lubelskiego

Hotel Antoni *** Wellness&Spa to główna część działalności hotelarsko -gastronomicznej prowadzonej od 1994 roku przez Małżeństwo P. Urszulę i Antoniego Wyszyńskich. W prowadzenie i rozwijanie tego rodzinnego przedsiębiorstwa zaangażowane są również  dzieci Państwa Wyszyńskich.  Hotel Antoni Wellness&Spa położony jest na ważnym szlaku komunikacyjnym – na odcinku drogi między Tomaszowem Lubelskim a polsko – ukraińskim przejściem granicznym w Hrebennem. Atuty dotyczące lokalizacji Hotelu wzmacnia bliskość Roztoczańskiego Parku Krajobrazowego.  Ośrodek stanowi idealną bazę wypadową do oddalonego o jedynie 80 km Lwowa. Lokalizacja w okolicy Roztoczańskiego Parku Narodowego, Zespołu Parków Krajobrazowych oraz rezerwatów przyrody sprzyja spokojnemu wypoczynkowi i rekreacji. Klienci odwiedzający Hotel mogą skorzystać z licznych atrakcji turystycznych regionu, do których należą m.in.: szlaki rowerowe i piesze, ścieżki przyrodniczo-dydaktyczne, wyciągi narciarskie (w Krasnobrodzie, Jacni, wyciąg orczykowy na Białą Górę), trasy biegowe oraz Zalewy w Majdanie Sopockim i Krasnobrodzie.

Właściciele Hotelu ANTONI od lat ściśle współpracują i korzystają ze wsparcia Lubelskiej Fundacji Rozwoju a w szczególności Spółki MERITUM Lubelska Grupa Doradcza Sp. z o.o. We współpracy z MERITUM zrealizowali dotychczas 3 projekty inwestycyjne dotyczące kolejno:

  • rozbudowy i wyposażenia Hotelu w ramach działania 5 RPO WL 2007-2013. Dzięki otrzymanej dotacji powstał m.in.  basen hotelowy, SPA, zakupiono urządzenia gastronomiczne, turystyczne, zestawy umeblowania. Łączna wartość wydatków kwalifikowanych przekraczała 2,2 mln zł, a wartość dotacji – 1,3 mln zł.
  • w roku 2018 w ramach Działania 4.2 “Produkcja energii z OZE w przedsiębiorstwach” pozyskano dofinansowanie na budowę przy Hotelu instalacji fotowoltaicznej o mocy 198,36 kWp celem zmniejszenia kosztów zakupu energii elektrycznej.
  • projekt dot. przebudowy i głębokiej termomodernizacji zakupionego ośrodka wczasowego w Suścu. Projekt na końcowym etapie realizacji – planowane otwarcie Ośrodka SZUMY PARK Hotel & Restaurant w lipcu 2021r.

Branża wymagająca wielkiego zaangażowania

Hotel ANTONI to 41 pokoi, 3 sale restauracyjne, sale konferencyjne, basen oraz klub hotelowy z kręgielnią. Hotel zdobył wysoką renomę jako miejsce organizacji wszelkiego rodzaju eventów i imprez rodzinnych takich jak przyjęcia weselne. Oprócz Hotelu państwo Wyszyńscy oferują wszystkim zainteresowanym pobyt w całorocznej willi Roztocze położonej na malowniczym i urokliwym Roztoczu – w Rybnicy ok. 1 km od Suśca.

Wkrótce – bo od lipca 2021r. częścią biznesu hotelarsko – gastronomicznego stanie się również Ośrodek SZUMY PARK Hotel & Restaurant w Suścu. To wyjątkowe miejsce na pobyt dla osób szukających aktywnego wypoczynku i kontaktu z naturą.
SZUMY PARK  to ośrodek usytuowany wśród zieleni, w lasach Puszczy Solskiej, w malowniczej okolicy na granicy województw lubelskiego i podkarpackiego
– wedle zapewnień właścicieli będzie to raj dla  miłośników rowerów, kajaków i pieszych wędrówek po roztoczańskich szlakach.

 

 

Proszę krótko opowiedzieć o historii – skąd pomysł na działalność w branży gastronomiczno – hotelarskiej? Czy od początku funkcjonujecie jako biznes rodzinny?

Urszula Wyszyńska – Współzałożycielka Hotelu ANTONI: Jesteśmy firmą rodzinną bo od początku prowadzimy działalność wspólnie z mężem. Nasze dzieci, które przygotowują się do przejęcia działalności, dorastały pomagając nam w codziennych czynnościach związanych z prowadzeniem biznesu. Po tym jak syn z córką się wykształcili i założyli swoje rodziny stwierdzili, że chcą się tutaj dalej rozwijać zawodowo. A do tego, że rozpoczęliśmy działalność w takiej branży przyczyniło się moje wykształcenie – jestem gastronomem i od początku pracowałam w gastronomii. Na początku lat 90-tych kiedy m.in. przekształcało się wiele restauracji działających wcześniej pod szyldem spółdzielni GS czy PSS, postanowiliśmy, że wybudujemy małą przydrożną gastronomię. W 1994 roku otworzyliśmy nieduży barek z 20 miejscami konsumpcyjnymi. Bardzo szybko okazało się,  że to za mało.  Naszemu rozwojowi sprzyjał intensywny ruch przygraniczny i nasze położenie przy drodze krajowej prowadzącej do przejścia granicznego z Ukrainą.  Już po 2 latach zrealizowaliśmy pierwszą rozbudowę – dobudowaliśmy salę restauracyjną i 7 pokoi noclegowych. Rok 2000 to kolejna inwestycja kiedy to powstało 16 pokoi i rozpoczęliśmy funkcjonowanie jako mały – nieskategoryzowany motel – hotelik. Największa nasza inwestycja miała miejsce w 2010 roku, kiedy to otworzyliśmy hotel z kompleksem basenowym, salami konferencyjnymi, kręgielnią. Dobudowaliśmy wtedy 41 pokoi hotelowych. W kolejnych latach powstała własna oczyszczalnia ścieków i farma fotowoltaiczna. Aktualnie zaangażowani jesteśmy w uruchomienie nowego hotelu w Suścu „Szumy PARK”. Kupiliśmy tam stary, nieużywany przez kilka lat ośrodek, rozbudowaliśmy go i przekształciliśmy. Pierwszych gości chcemy przyjąć już w lipcu tego roku. Funkcjonuje już strona internetowa poprzez którą można zarezerwować  pobyt. Na miesiące wakacyjne mamy już ponad 60% obłożenie. Zapraszam wszystkich, którzy chcieliby poznać naszą najnowszą ofertę zlokalizowaną w naprawdę wyjątkowym miejscu.

Te kolejne etapy rozwoju Państwa przedsiębiorstwa to dowód na to, że osiągnęliście sukces w tej na pewno niełatwej branży.  Czy jest jakaś uniwersalna recepta na rozwój  i osiągnięcie powodzenia w branży hotelarsko – gastronomicznej?

Firma rzeczywiście się świetnie rozwijała i wszystko było w porządku do czasu pandemii. Przez ok 7 miesięcy praktycznie nie prowadziliśmy działalności. Pomimo braku przychodów, udało nam się utrzymać pracowników. COVID zmienił też niestety bardzo dużo w branży eventowej – nikt aktualnie nie planuje na przykład dużych wesel. Ciągłe zmiany przepisów uniemożliwiają  też jakiekolwiek planowanie. A co do powodzenia w naszej branży – u nas jest tak, że wszyscy jesteśmy tutaj naprawdę mocno zaangażowani. W naszym hotelu spędzamy prawie dzień i noc wymieniając się jedynie z dziećmi. Zawsze ktoś musi być na miejscu. Myśląc o działalności hotelarsko – gastronomicznej trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że wymaga ona bardzo dużego zaangażowania.

Jeszcze w czasie funkcjonowania oddziału w Tomaszowie organizowaliśmy u Państwa liczne konferencje, szkolenia. Od 2009 roku stale współpracujecie Państwo przy projektach dotacyjnych z naszą Spółką doradczą MERITUM. W ubiegłym roku skorzystaliście też z pożyczki płynnościowej udzielonej z Funduszu Pożyczkowego LFR.  Jak oceniacie Państwo współpracę z nami?

Bardzo dużo skorzystaliśmy z pomocy Fundacji. Na przykład bez pomocy Spółki MERITUM nie poradzilibyśmy sobie z kolejnymi projektami inwestycyjnymi. Dotacje na kolejne rozbudowy, na budowę farmy fotowoltaicznej nie doszłyby do skutku  bez waszego wsparcia. Sami byśmy tego nie zrobili. Pomoc jaką od Was otrzymaliśmy jest naprawdę bardzo duża – nie do przecenienia. Sami nie poradzilibyśmy sobie przede wszystkim z obciążeniem „papierologicznym” i ze wszystkimi procedurami związanymi z realizacją  projektów unijnych.

 

Foto: Hotel Antoni, Szumy Park

WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

WSPÓŁTWORZYMY, WSPÓŁPRACUJEMY